НАВЧАЄМОСЯ РАЗОМ !!

неділя, 16 лютого 2020 р.


17.02.2020


Щоурочні 5-ти хвилинні повідомлення 

Цікаве з історії

ГРЕЦЬКА МАТЕМАТИКА

Класична Греція. З точки зору 20 в. родоначальниками математики з'явилися греки класичного періоду (6-4 ст. до н.е.). Математика, існувала в більш ранній період, була набором емпіричних висновків. Навпаки, в дедуктивному міркуванні нове твердження виводиться з прийнятих посилок способом, виключав можливість його неприйняття. 

     Наполягання греків на дедуктивному доведенні було екстраординарним кроком. Жодна інша цивілізація не дійшла до ідеї отримання висновків виключно на основі дедуктивного міркування, що виходить із явно сформульованих аксіом. Одне з пояснень прихильності греків методам дедукції ми знаходимо в пристрої грецького суспільства класичного періоду.  
Математики і філософи (нерідко це були одні й ті ж особи) належали до вищих верств суспільства, де будь-яка практична діяльність розглядалася як негідне заняття. Математики воліли абстрактні міркування про числах і просторових відносинах рішенню практичних завдань. Математика ділилася на арифметику - теоретичний аспект і логістику - обчислювальний аспект. Займатися логістикою надавали вільнонародженим нижчих класів і рабам.

        Грецька система числення була заснована на використанні букв алфавіту. Антична система, що була у ходу з 6-3 ст. до н.е., використовувала для позначення одиниці вертикальну риску, а для позначення чисел 5, 10, 100, 1000 і 10 000 початкові літери їх грецьких назв.