НАВЧАЄМОСЯ РАЗОМ !!

неділя, 16 лютого 2020 р.

17.02.2020


Щоурочні 5-ти хвилинні повідомлення 



ДЕ ЗАРИТА АБАКА – ІСТОРІЯ АРАБСЬКИХ ЦИФР





Якби вас попросили назвати без роздумів кілька найбільших винаходів чи відкриттів, то більшість згадала б, очевидно, про електрику, радіо, повітроплавання, атомну енергію — і навряд чи назвало би нашу цифрову систему. Десять знаків, змінюють своє значення від позиції, не пов’язані з певною мовою… Це просто, зручно. «Арабські» цифри так природно увійшли в наше життя, що здаються існуючими вічно. Ну, принаймні, вони виглядають як ровесники важеля або колеса.
Насправді це не так. Точну дату назвати важко, але можна впевнено стверджувати, що арабським цифрам трохи більше тисячі років, у всякому разі, не більше півтора тисяч. Справжню ж оцінку і широке практичне застосування це геніальне породження людського розуму знайшло лише п’ятсот-чотириста років тому.
Звідки ж взялася ця система цифр? Вважається, що вона прийшла в Європу (Іспанію) разом з арабами-завойовниками. Ті ж, у свою чергу, запозичили її в Індії. Справді, до VII століття, до появи ісламу та початку завоювань у арабів арабської цифри не було. Перші її сліди з’являються у IX ст. (874 і 878 рр.). А до тих пір, подібно грекам, євреям, грузинам і вірменам, араби для позначення чисел користувалися абеткою!....