НАВЧАЄМОСЯ РАЗОМ !!

неділя, 23 лютого 2020 р.

24.02.2020

Вже давно створені програми, які дозволяють сучасним вишивальним машинам робити візерунки, близькі до традиційних.

Що спільного в математиці і вишиванці?


Українська вишивка вражає різноманітністю візерунків – кола, ромби, крапки, квадрати, трикутники, спіралі...
Зустрічаються в ній і цифри, правда їх форма дещо відрізняється від традиційної. Тому не дивно, що розглядаючи українську вишиванку, з'являється враження, ніби перед тобою «Математика» для першачків.
Але не тільки в цьому є зв'язок вишивки із «царицею всіх наук». Виявляється, більшість орнаментів створюються за законами симетрії, найчастіше – дзеркальної.

v Як математичність вишивки допомагає у її створенні v
Завдяки симетричності вишивки, вченим вдалося створити її математичну модель. Для чого це потрібно? Щоб створити програми, які дозволяють вишивальним машинам робити візерунки, близькі до традиційних. Запрограмував алгоритм вишивки, машина якийсь час попрацювала – і все, маєш бажаний малюнок. Хіба не диво?
Одна із програм має назву Inkscape. Вона керується сімома типами симетрій бордюрів. Її використовують у масовому виробництві вишитого одягу. Використання методу математичного моделювання дає змогу не тільки відтворювати традиційні орнаменти, а й створювати нові. Таким чином, машинне вишивання дозволяє складати візерунки будь-якої форми без стібків переходу. Тож вишивка – це не тільки продукт творчості. Тут мають значення симетрія орнаментів та певні розрахунки.
за матеріалами ORNAMENT STORE
Ось і наші учні не були в сторонці, а завдяки знанням математики та комп'ютерних програм створювали різноманітні малюнки
Симетрія,певні розрахунки і комп'ютерні програми  необхідні не тільки для визерунків, але і для створення 3D- моделей геометричних фігур  та,що важливо,різноманітних будівельних споруд.Це нам охоче продемонстрували учні 11 класів.














Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.